مینو آریانفر

سادات محمودی کفن می دوزد، اودر یک قدی مرگ است / سکوت مبهم مسسئولین و ایستادگی مردم پریشان و مضطرب / رویای 12 هزار نفر زیر آب مدفون می شود

  پیک ملت : مینو آریانفر: با مجوزی غیر اصولی ودر سکوت مبهم مسئولین، خانه و زندگی ۱۲ هزار نفر در کهگیلویه وبویراحمد زیر آب مدفون و بیش از ۸٠٠  خانوار بی خانمان و بیش از ۴۵٠ هکتار منابع طبیعی و جنگل نابود می شود. به گزارش پیک ملت: در ۶٠  کیلومتری شهر یاسوج و

کد خبر : 41728
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۰:۱۷
سادات محمودی کفن می دوزد، اودر یک قدی مرگ است / سکوت مبهم مسسئولین و ایستادگی مردم پریشان و مضطرب / رویای 12 هزار نفر زیر آب مدفون می شود

 

پیک ملت : مینو آریانفر: با مجوزی غیر اصولی ودر سکوت مبهم مسئولین، خانه و زندگی ۱۲ هزار نفر در کهگیلویه وبویراحمد زیر آب مدفون و بیش از ۸٠٠  خانوار بی خانمان و بیش از ۴۵٠ هکتار منابع طبیعی و جنگل نابود می شود.

به گزارش پیک ملت: در ۶٠  کیلومتری شهر یاسوج و درمسیر جاده یاسوج به اصفهان آن جا که هرصبح تلالو آفتاب طلایی از پشت کوه ها کم کم سرک می کشد و چشم در چشم زمین خیره می ماند تا آن رخ زیبای خود را نمایان کند و زرق و برقش را به برگ درختان بلوط هدیه دهد،آنجا که آبی نیلی آسمان ، سبزی دشت های بلوط، صدای خروشان خرسان سبزآبی روح را نوازش می کند، مارپیچی های خاکستری رنگ با سرازیری ها و سربالایی ها از میان انبوهی از درختان زیبا قامت در پایین دست دره هایی عمیق و حیران کننده مسیری چشم نواز و دل انگیز هر رهگذری را حیران وچشم هر بیننده ای را نوازش میکند خرسان اگر چه وحشی است اما عظمتش آرامش عجیبی را به رو ح و جان می بخشد.

مارپیچ های خاکستری میان کوههای آب رنگی ۲۲ ده را به هم وصل می کند که دهستانی به نام سادات محمودی را تشکیل میدهد ۱۲  هزار نفر ساز  زندگیشان با کوه و دشت ، درختان بلوط و خرسان کوک شده است،

اما گویا قرار است، تمام رویاهای خرسان و همسایه هایش به یک کابوس تبدیل شود، آنها که زندگیشان با طبیعت آمیخته شده می گویند ، میخواهند زندگی و درامد و کسب و کارمان را از ما بگیرند، آنها میگویند مکان فعلی زندگیشان سکونت گاه اجدادشان بوده و به هیچ وجه نمیخواند آن را ترک کنند، حاشیه نشینان خرسان می گویند،کارشان کشاورزی ، دامداری ، زنبورداری و بافندگی است.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

مردی میان سال در کنار قبر برادر شهیدش نشسته بود او دستش را روی دست دیگرش گذاشته بود و خیره به نور آفتاب بود اما با بغض سفره دلش را باز کرد و گفت: دولت (مافیای آب) به جوانان ما وعده کارداده اند، وعده خانه و ملک در شهر داده اند. درحالی که اینها وعده های دروغین است برای جدا کردن ما از وطنمان، او میگوید: حکایت ما و وطنمان حکایت اسرائیل و فلسطین شده است ،اگر خانه وطن ما را بگیرند مثل این است که دین را ازما بگیرند.

آن مرد در حالی که اشک در چشمانش حلقه بسته بود گفت: قبر برادر شهید من و 13 شهید دیگر در دهستان سادات محمودی به صورت پراکنده در چند روستا هستنداما من هر روز برای آرامش روحی ام به این مکان یعنی بر سرمزار شهید می آیم ، او می گوید، من اینجا زندگی دارم ،دامداری دارم ، سالی چند تن نخود، ماش و برنج ،عدس و لوبیا برداشت می کنم، گندم می کارم، درآمد خوبی دارم دولت چه تضمینی به من می دهد که من همچین درامدی را در شهر داشته باشم .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

او می گوید زنان روستا از علف های کوهی و دست بافته هایشان برای خودشان درامد زایی می کنند ، اما اگر به شهر بروند آنجا چه کاری می توانند انجام دهند؟

آنطور که زنان و مردان سادات محمودی میگویند: و مدیر کل میراث فرهنگی هم تایید می کند، دست بافته های زنان سادات محمودی در دنیا صادره می شود.

 

 

دست بافته های زنان سادات محمودی سالهاست که به خارج از کشور صادر می وشود

 

سعید طالبی‌پورمدیر کل میراث فرهنگی در همین خصوص گفت: تولیدات صنایع‌دستی هنرمندان سادات محمودی شهرستان دنا قابلیت صادرات جهانی دارد و تا بازارهای هلند، آلمان، ایتالیا و کشورهای حوزه خلیج فارس می‌رود.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد دست‌بافت های بانوان سادات محمودی از جمله گلیم مورد استقبال سالانه  بازدیدکنندگان در نمایشگاهها قرارمی گیرد.

طالبی پور همچنین با بیان این که دهستان سادات محمودی در کنار روستاهای سربیشه گچساران قطب تولید گلیم بافی در کهگیلویه و بویراحمد است، افزود: مقدمات ثبت ملی روستاهای هدف صنایع دستی در این مناطق صورت گرفته است.

سعید طالبی‌پور گفت: تولیدات صنایع‌دستی هنرمندان سادات محمودی در شهرستان دنا قابلیت صادرات جهانی دارد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

وی افزود: همه زنان و دختران منطقه سادات محمودی گلیم بافند و گبه باف. هیچ خانه‌ای را در ۱۲ روستای این دهستان پیدا نمی‌کنی که دار قالی در آن دایر نباشد گلیم و گبه‌های دهستان سادات محمودی تا بازارهای هلند، آلمان، ایتالیا و کشورهای حوزه خلیج فارس می‌رود.

بی بی زینب میگوید: همه دختران و حتی نوه های کوچکش کار بافندگی انجام می دهند و خود او نیز از مادرش یاد گرفته است واین هنر دست به دست می شود.

بی بی زینب گفت: نقش بافته ها بر اساس تخیلات ذهنی و از طبیعت زیبا و گاهی هم اشیا نقش گلیم ها را میبافند، او می گوید بند و رنگ را از یک سرمایه گذار شیرازی تحویل می گیرد و پس از اتمام کار بافت او را تحویل می دهد و در ازای هر گلیم دستمزد دریافت می کند، و اکثر زنان روستا به کار بافندگی مشغولند.

 

 

 

 

 

 

 

فعلان محیط زیست هم می گویند: با احداث سد خرسان شش میلیون درخت بلوط کهنسال زیر آب مدفون می شود

 

یک فعال محیط زیست هم می گوید 17 آبادی ،یکصدو بیست کیلومتر مربع خاک غنی ،  بخشی از منطقه حفاظت شده دنا  ، ۶ میلیون درخت بلوط ، بخشی از خسارات غیر قابل حساب و کتاب احداث سد خرسان ۳ به کهگیلویه و بویراحمد است .

هادی سینایی فعال محیط زیست در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری پیک ملت گفت: سد خرسان ۳برای آنکه به صنعت آب بری در استان‌های کویری جان تازه‌ای ببخشد، برای آنکه چرخ‌های کارخانه را  در آنجا بچرخاند در کهگیلویه و بویراحمد جان‌های بی‌شماری را می‌خواهد بگیرد.

هادی سینایی اظهار کرد: اجرای این سد  برای استان ما عملاً هیچ گونه دستاوردی ندارد و صدمات جبران ناپذیری را برما تحمیل می کند.

او می گوید: احداث سد خرسان ۳ قرار است در استان‌های کویری جان تازه‌ای به صنعت ببخشد، چرخ‌های کارخانه  آب بر دیگری را بچرخاند  اما می خواهد در کهگیلویه و بویراحمد جان‌های بی‌شماری را بگیرد.

جان بلوط ۱۰۰ تا ۵۰۰ ساله‌ای را که ریشه‌های ۹ متری آن در عمق خاک و کمک به تقویت سفره‌های آبی زیر زمینی و جلوگیری از فرسایش خاک، ۶ برابر بیشتر از چوب آن ارزش دارد را می‌خواهد بگیرد، جان یکصدو بیست کیلومتر مربع از خاکی را می‌خواهد بگیرد که برای تشکیل هر سانتی‌متر از آن ۱۰۰ تا ۱۰ هزار سال باید زمان بگذرد تا تشکیل شود، آن هم برای کهگیلویه و بویراحمدی که با ۲ درصد در هکتار بیشترین فرسایش خاک را در کشور  به خود اختصاص داده است را میخواهد بگیرد .

این فعال محیط زیست بیان داشت: قرار است جان مراتع و گونه‌های بیشماری از گیاهان را بگیرد که اندمیک آن منطقه هستند.

قرار است زیستگاه بی‌شماری از حیات وحش با تنوع‌های متفاوت و قلمرو‌های خاص را برای همیشه نابود کند که معلوم نیست چه سر نوشت شومی در انتظار آینده آن‌ها باشد!

قرار است ۶ میلیون درخت مقدس عمدتاً بلوط کهگیلویه و بویراحمد را برای همیشه نابود کند. همان درخت قابل احترامی که سالیان متمادی و سخت گذشته که  ارتزاق ۱۰ هزار نفر جمعیت ساکن همان ۱۷ روستایی بوده است که قراراست زیر آب بروند را بگیرد .!

 

اگر با یک حساب سرانگشتی تقسیم کنیم ۶ میلیون درخت و درختچه‌ای را که قرار است نابود شوند بر جمعیت ۱۰ هزار نفری همان ۱۷ روستا به ازائ هر نفر ۶۰۰ درخت را باید از دست بدهیم، این یعنی یک فاجعه برای طبیعت استان ما، برای طبعیتی که خشکسالی‌های متمادی سنوات گذشته، بیماری‌ها، گردو غبار‌ امان بلوط‌هایش را بریده است.

بلوط‌های که با سختی از شرایط اقلیمی، نیمه جانی به در بردند اما از دست سد، پای گریزی ندارند و باید‌ایستاده  غرق شوند و جان بدهند.

سینایی گفت: سوای از تعهدات اخلاقی و عرق ملی ک در خصوص دنا همه ماها داریم ، باثبت آن  بعنوان دهمین ذخیرگاه زیست کره کشور و نخستین پس از انقلاب اسلامی، تعهد بین‌المللی برای کشور ایجاد شده است. با احداث این سد، قطعاً دنا تغییرات آب و هوایی بسیار بدی را متحمل خواهد شد و روزی فرا خواهد رسید که از آن همه یال و کوپال جز صخره‌های سیقل شده‌ای که روح و روان هر بینده‌ای را آزرده می‌دهد چیزی باقی نخواهد ماند.

فلذ باید آن روز منتظر بازخواست نسل آینده خود و جوامع بین‌الملل باشیم.

مطابق با قانون انتقال آب بین حوزه‌ای برای مصرف شرب جای اجرا دارد اما آنگونه که از برایند کار احداث این سد بر می‌آید، گویا صنعتی در استان‌های کویر برای مصرف آب دهان گشوده و حریصانه چشم انتظار است.

چطور و چگونه صنعت  برای کهگیلویه و بویراحمد که این همه جوان تحصیل کرده وبیکار دارد ممنوع است اما برای استان‌های کویری مجاز است؟! با قاطعیت اعلام خواهیم کرد، معیشت ۱۰ هزار نفر جمعیت ۱۷ روستا، که عمدتاً کشاورز‌ی و دامداری است و لنگ لنگان  ایام سپری می کنند  و قرار است سر زمین و مقبره ابا و اجدادی خود را برای همیشه به اجبار ترک کنند در هیچ حاشیه شهری تأمین نخواهد شد.

وی همچنین ضمن قدر دانی ازاز رای صادره مراجع قضایی مبنی بر توقف ادامه کار این سد افزود: از دیگر مسئولان استان در رأس استاندار محترم تقاضامندیم، مثل همیشه  در کنار دستگاه قضا  مقتدرانه  صدای اعتراض مردم استان را به دولتمردان برساند تا  جلوی نابودی استان و ذخیره گاه دنا گرفته شود .

 

 

گنجینه ای که در سادات محمودی نهفته است /وجود گورستان چهار هزار و ۵۰۰ ساله پشت سد خرسان ۳ / کشف بزرگترین گورستان باستانی کشور

 

بر اساس کاوش‌های انجام شده گورستان چهار هزار و ۵۰۰ ساله‌ای پشت سد خرسان ۳ در منطقه سادات محمودی کشف شده است. با توجه به نظریه کاوشگران احتمال اینکه در این مسیر احداث سد بزرگترین گورستان باستانی کشور وجود داشته، زیاد است ،و آنها بر این باوراند که  ادامه کاوش‌ها در منطقه سادات محمودی کهگیلویه و بویراحمد می‌تواند منطقه را تبدیل به قطب گردشگری نمونه در استان تبدیل کند و نشان دهد که نه تنها استان کهگیلویه و بویراحمد پایتخت طبیعت ایران است بلکه گذرگاه تاریخ و پل ارتباطی شرق باستان است

باستان‌شناسان گفته اند، در پشت سد «خرسان سه» در جست‌و‌جوی کوچ‌نشینانی هستند که شرق ایران باستان را به غرب آن متصل کردند

طبق گفته های باستان شناسان در زمان کاوش‌های اناج شده در سادات محمودی به کوچ  نشینانی در 4500 سال پیش رسیده اند که از یک سو با حوزه تمدنی هلیل رود در جیرفت و شهرسوخته در سیستان و بلوچستان مرتبط بوده‌اند و از سوی دیگر با بین‌النهرین ارتباط تجاری داشته‌اند. باستان‌شناسان از این تجارت به ارتباط فرامنطقه‌ای زاگرس نشینان جنوبی یاد کرده اند.

‌این کندوکاوها برای نخستین بار گورستانی متعلق به هزاره سوم پیش از میلاد را در منطقه کوهستانی زاگرس جنوبی در کهگیلویه و بویراحمد، پیش پای باستان‌شناسان گذاشته. در سه فصل کاوش بیش از ۳۰۰ شی‌ء شاخص متعلق به چند تمدن‌ مهم ایران در این گورستان کشف شده اما معاون پژوهشکده باستان شناسی کشور گفته است «برای خوانش آنچه در گورستان عیلامی سادات محمودی قرار دارد نیاز به ۴٠ تا ۵٠ فصل کاوش است.» با توجه به کمبود اعتبار در هر سال یک فصل کاوش انجام می‌گیرد. اگر اعتبار بیشتری به‌ کاوش‌های خرسان‌ داده نشود، خوانش نخستین سایت عیلامی زاگرس‌ جنوبی ۵ سال زمان می‌برد.

معاون پژوهشکده باستان شناسی کشور گفته ایت: تا زمان بیرون کشیدن تمام اطلاعات گورستان اجازه هیچ فعالیتی در آن داده نمی‌شود.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

باستان‌شناسان  بر این باورند که وسعت گورستان آن قدر زیاد است که رودخانه خرسان، گورستان را دو نیم کرده و بخشی از آن هم زیر چند روستا دفن است.گورستان‌های تاریخی و باستانی مهم‌ترین یافته‌های باستان‌شناسی را در خود دارد. در سادات محمودی نیز باستان‌شناسان با کنار زدن گرد و غبار‌های چندین هزارساله تصویری از انسان کوچ رو در این منطقه را پیش روی انسان معاصر می‌گذارند؛ انسانی کوچ‌رو که با مهم‌ترین تمدن شناخته شده در چهارگوشه شرق باستان ارتباط دارد. رضا ناصری، سرپرست کاوش‌های نجات‌بخشی سادات محمودی در گفت‌گویی گفته است: «در این گورستان با مردمی کوچ رو در 4500 سال پیش رو به رو شدیم که حلقه ارتباط شرق ایران باستان با غرب بوده‌اند.» تاج سد خرسان در چهارمحال و بختیاری قرار دارد و حوضه آبریز آن در کهگیلویه و بویراحمد. همین جایی که بهت را به پهنه سیمای هیأت کاوش باستان‌شناسی نشانده است. «حمیده چوبک»، رئیس سابق پژوهشکده باستان شناسی سال 95 تعداد محوطه‌های باستانی تاریخی سادات محمودی را 29 محوطه باستانی اعلام کرد اما در ادامه، کاوش‌ها محوطه‌های بیشتری را پیش پای باستان‌شناسان گذاشت.

به گفته ناصری، هیأت باستان‌شناسی وارد داستان مردمی شده که 2 هزار سال تدفین مداوم را در این گورستان رقم زده‌اند. آنها از هزاره سوم پیش از میلاد (2500ق‌م) تا 550 قبل از میلاد در این منطقه زیسته و با عراق(بین‌النهرین) آن روز ارتباط تجاری برقرار کرده‌اند. کوچ‌رویانی که استقرارشان از دوره عیلامی در این منطقه شروع می‌شود و تا آستانه ظهور هخامنشی‌ها ادامه دارد. ناصری درباره اهمیت این سایت باستانی گفته است: «در این گورستان از 2500 قبل از میلاد تا 550 پیش از میلاد توالی تاریخی وجود دارد. تاریخ سکونت انسانی در این منطقه از عیلام قدیم، میانی تا جدید ادامه می‌یابد.» باستان‌شناسان در کاوش‌های سادات محمودی به سه نوع ساختار گور می‌رسند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

باستان‌شناسان به یک گور دسته جمعی 7 نفره هم رسیده‌اند که احتمال داده اند یک گور خانوادگی باشد. اشیای داخل گورها حرف‌های زیادی برای هیأت باستان شناسی داشته در قسمتی از این کاوش به کشف بیش از 300 شی‌ء شاخص منجر شده که می‌تواند چند موزه را مقصد و مسیر گردشگران فرهنگی کند.

به گفته کارشناسان در میان اشیای کشف شده، اشیای مفرغی از دوره عیلام قدیم تا آستانه شروع سلسله هخامنشی وجود دارد. اشیای کشف شده گویای رسمی است که ایرانیان باستان در تدفین متوفی داشتند و اشیای متعلق به فرد درگذشته را با او به خاک می‌سپردند. اشیای مفرغی تنها دستاورد این کاوش نیست. باستان‌شناسان به اشیای سفالی نیز دست یافته‌اند. در دوره تاریخی که باستان‌شناسان در سادات محمودی می‌کاوند خط اختراع شده است اما کاوشگران در این گورستان هنوز به کتیبه‌ای نرسیده‌اند. ناصری می‌گوید: «البته در کاوش‌ها، مهر استوانه‌ای بدون خط از دوره عیلامی پیدا کردیم.» او وجود مهرهای استوانه‌ای را دلیلی بر وجود حکومت‌های محلی در آن دوره می‌داند. ظروف، دستبد، سرگرز، تبرزین، شمشیر، خنجر، سر پیکان مفرغی از دیگر اشیای کشف شده در این گورستان پررمز و راز است. این اشیای مفرغی از ارتباط مردم آن دوران با لرستان که مهد تمدن مفرغ است، خبر می‌دهد.

 

آنطور که باستان شناسان گفته اند: «در این کاوش‌ها به سنگ‌های نیمه قیمتی عقیق و لاجورد، ظروف مرمرین و همچنین لیوان کوچک مفرغی با نقش گاوهای کوهاندار شاخص منطقه جنوب‌شرق ایران و نیز سینی مفرغی با نقش برجسته شیر رسیده‌اند.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

آنطور که نقل شده است این اشیا و نقوش آنها نشان از ارتباطات فرهنگی-تجاری و تشابهات سبک‌شناختی در هنر این محوطه با محوطه‌های جنوب شرق ایران طی هزاره سوم پ.م و بویژه محوطه شهداد کرمان دارد.» محوطه شهداد، یکی از مراکز بزرگ شهری عصر مفرغ جنوب شرق ایران است.

شهرسوخته نیز شهری 5 هزارساله در جنوب شرق ایران یعنی سیستان و بلوچستان است که از پیشرفته‌ترین شهرهای باستانی جهان به شمار می‌رود. تمدن هلیل‌رود یکی از مهم‌ترین تمدن‌های جنوب شرق ایران است.

معاون پژوهشگر باستان شناسی ایران درباره ارتباط کوچ‌نشینان زاگرس جنوبی با تمدن‌های شرق و جنوب شرق ایران گفته: «احتمالاً وجود جاده‌ای ارتباطی و تجاری که از منتهی‌الیه شرق ایران آغاز شده و پس از عبور از شهداد کرمان و از طریق فارس به شوش و بین‌النهرین متصل می‌شده، موجبات تماس مداوم مردمان این گورستان باستانی با بازرگانان شرقی و زمینه آشنایی آنها با هنر جنوب‌شرق ایران را فراهم ساخته است.» سفال‌های ساده و منقوش از دیگر یافته‌های کاوش نجات‌بخشی سد خرسان سه است.

باستان شناسان براساس اشیای کشف شده ارتباط بین زاگرس‌جنوبی با شمال شرق ایران را از جمله تپه حصار هم ترسیم می‌کنند. تپه هفت هزارساله حصار در سمنان هم یکی از مهم‌ترین تپه‌های باستانی کشور است. «سیامک سرلک»، معاون پژوهشکده باستان شناسی ایران می‌گوید: برای کاوش تاریخ خفته در گورستانی 4500 ساله در سادات محمودی نیاز به 50 فصل کاوش است. پس کوچ روهای زاگرس جنوبی حرف‌های بیشتری از آنچه امروز پیش چشم باستان شناسان گذاشته‌اند دارند. هرچند در همین صفحات نخست هم باستان‌شناسان را به شگفتی واداشته‌اند. گله دارانی که هم با هلیل رود و جیرفت در ارتباط بوده‌اند هم با شهرسوخته داد وستد داشته‌اند. هم تاریخ‌شان به تپه حصار سمنان می‌رسد. در نهایت نیز راه ارتباطی تاریخ 5 هزار ساله جنوب شرق ایران به بین النهرین می‌شوند.

.

 

منتخب مردم شهرستان‌های بویراحمد، دنا و مارگون در مجلس دوازدهم گفت: منافع مردم سادات محمودی اولویت مسئله سد خرسان ۳ است/  پروژه ای که هویت این مردم را بهم می ریزد

 

منتخب مردم شهرستان‌های بویراحمد، دنا و مارگون در مجلس شورای اسلامی گفت: منافع مردم منطقه سادات محمودی در مسئله  سد خرسان ۳ اولویت است.

محمد بهرامی افزود: در رابطه با احداث سد خرسان ۳ حرف‌های زیادی مطرح است، اما آنچه ما دنبال می‌کنیم، منافع مردم است.

 

بهرامی با تاکید بر اینکه قطعاً از حقوق و منافع مردم دفاع می‌کنیم، اظهار کرد: باید حقوق مردم در احداث سد خرسان ۳ دیده شود.

بهرامی با اشاره به اینکه برخی پروژه‌ها هویت مردم را بهم می‌ریزد، اظهار کرد: فاصله گرفتن از هویت، فاصله گرفتن از ریشه است و باید در هر طرحی مردم مورد توجه قرار بگیرند.

منتخب مردم شهرستان‌های بویراحمد، دنا و مارگون در مجلس دوازدهم، تصریح کرد: ما مقابل منافع ملی نیستیم، اما باید منافع مردم در احداث سد خرسان ۳ در اولویت قرار بگیرد.

بهرامی با اشاره به مشکلات زیرساختی در منطقه سادات محمودی، بیان کرد: استان ما قریب به ۹ درصد روان آب‌های کشور را داراست، اما در همین سادات محمودی  و در همجواری سرشاخه‌های بشار و خرسان، روستاها مشکلات آب شرب پایدار دارند.

بهرامی به بازدید میدانی از روستاهای منطقه سادات محمودی اشاره کرد و بیان داشت: تأمین آب شرب پایدار، زیرساخت‌های تردد و  ارتباطی و اشتغال زایی بر حسب مزیت‌ها نیز پیگیری می‌شود.

 

احداث سد خرسان ۳ طبیعت و محیط زیست وهمچنین معیشت روستائیان سه استان چهارمحال و بختیاری، خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد را تحت تاثیر پیامدهای منفی خود قرار می‌دهد و همین موضوع دغدغه ای شده است برای کنشگران و فعالان محیط‌زیست و رسانه ها که برای حفظ و دفاع از حقوق مردم و جلوگیری از تخریب طبیعت واکنش نشان دهند تا جایی که این موضوع با طرح شکایت علیه مافیای آب به دستگاه قضا کشیده شده و همچنین در سفر رئیس جمهور رئیسی در سفر به کهگیلویه وبویراحمد مطرح شده اما تا کنون اقدام موثری در خصوص لغو مجوز صورت نگرفته است.

 

و اما پایان این حکایت تلخ ، مگر می شود تمام آرزوها ، رویاها خانه و کاشانه یک جمعیت 12 هزار نفری بایک تصمیم غیر اصولی زیر آب دفن شود.

آیا وقتی مسئولین تصمیم غیرکارشناسی گرفتند و به جوانان روستا وعده اسکان در شهر دادند!!!آیا به تبعاتش هم فکر کردند ؟ به این که تعداد ۱۷ روستا به یک باره وبه طور  طور کامل زیر آب می‌رود و بیش از 2 هزار خانوار روستایی در منطقه خانه و کاشانه و شغل خود را از دست می‌دهند و مجبور به مهاجرت اجباری می‌شوند و درنتیجه موجی از حاشیه‌نشینی در مناطق اطراف شکل می‌گیرد که تبعات اجتماعی خاص خود را دارد. آیا مسئولین توانسته اند برای 12 هزار نفر شغل و کسب کار ایجاد کند آیا می دانند، مهاجرت، حاشیه‌نشینی ، آسیب‌های اجتماعی و اقتصادی بعدی آن را شکل می‌دهد.

آیا مسئولین می دانند، با اجرای این سد هزاران درخت از جنگل‌های زاگرس از بین می‌رود، آنهم درختان بلوطی که کهنسال هستند و نقش حیاتی برای حفظ منابع آب و خاک در منطقه ایفا می‌کنند.

و اما از طرف دیگر دولت طرح کاشت یک میلیارد اصله نهال را میدهد.

اما موضوع حیاطی تر این که مردم این دهستان می گویند ما حتی حق برداشت آب را از رودخانه را نداریم.

با توجه به نظرات کارشناسان حاکی از مخرب‌ بودن سد خرسان ۳ است آسیب جبران ناپذیر به بخشی  از طبیعت زاگرس و مهمتر از همه نارضایتی و مقاومت مردم منطقه از دولت و مسئولین انتظار می‌رود اجرای این طرح را متوقف و نسبت به آن بازنگری علمی و کارشناسی داشته باشد تا یکی از مناطق استراتژیک و ارزشمند کشور قربانی تصمیمات نادرست و نابخردانه نشود و این میراث کهن به دست نسل‌های آینده برسد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 1 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 1
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

مطلع پنجشنبه , 20 اردیبهشت 1403 - 14:21

سعید طالب‌پور دروغگویی بیش نیست کی از سعید طالب‌پور سوال بکنه تا الان چند بار رفتی منطقه سادات محمودی اصلاً می‌دونی تو منطقه سادات محمودی چیزهایی بافت می‌شه. سعید طالپور همان کسی است که پرداخت تسهیلات را برای سادات محمودی ممنوع کرد فقط دروغگوی بزرگی است